Er kwam onlangs een leuk artikel voorbij: Bouwmarkten richten zich voortaan meer op “jonge mensen”.
Ja. Echt gebeurd.
En waarom doen ze dat? Omdat, en ik quote: “Jonge mensen grotendeels nog steeds afhankelijk zijn van hun ouders om bijvoorbeeld een lamp of een plankje op te hangen”.
Oef! Daar laten we echt iets liggen hoor, want kunnen klussen, hoe groot of klein ook, is zó ontzettend waardevol. Verder draagt het op heel veel vlakken bij aan duurzaamheid. Repareren, maken, hergebruik. Leuk, maar hoe dan, en waarmee dan. Geen wonder dat het steeds minder gebeurd.
Zelf heb ik het altijd leuk gevonden. Ik kan lassen, timmeren, naaien met machine, breien, simpel houtbewerken en weet ik wat nog meer. Ons huis is, interieur-technisch, grotendeels verbouwd door mij. Vloeren leggen, kleine stukjes stuken.
Vroeger ontwierp en bouwde ik decors voor grote evenementen, nu bouw ik nauwelijks nog zelf, maar het is bij ontwerpen wel heel fijn om te weten hoe iets ongeveer in elkaar kán en moet.
Voor iedereen die denkt: Klussen, ooohneee, ik kan het niet, ik ben niet handig, ik heb “twee linkerhanden”! Niet iedereen zijn of haar eindresultaat zal direct helemaal naar wens zijn. Geheim, dat heb ik ook nog steeds. Ben niet te hard voor jezelf, en beoordeel je werk eerlijk.
Een goede klusser bestaat uit de volgende dingen:
Omdat ik niet heel veel kan doen aan jouw zelfoverschatting begin ik met gereedschap. Zonder gereedschap is klussen niet leuk. Ik durf zelfs te stellen dat zonder GOED gereedschap klussen niet leuk is. Een botte zaag, roest, oud spul: niet doen. Ik kan je nu al zeggen, hierna wil je het niet eens meer probéren.
Ik heb zelf veel gereedschap, dat is met weinig begonnen, maar in de loop der tijd kwam er meer. Het is heerlijk om het te sparen! Het leuke is, voor elke gradatie klusser, vind ik een ander setje basisgereedschap belangrijk. Hieronder mijn eigen idee over gereedschap in verschillende lijstjes. En, elk lijstje krijgt binnenkort een eigen, uitgewerkt, verhaal.
Voor het simpele werk:
Wat kun je hiermee? Schroeven, pluggen, iets simpels repareren in en om het huis, een roede doorzagen, gaten boren, lampje ophangen, kroonsteentje bevestigen, pluggen in een muur slaan, een (water)leiding aandraaien. Maarrrr, ook iets kleins slopen!
Voor een kleine upgrade:
Met deze twee toevoegingen zul je merken dat je direct een stuk sneller klaar bent met simpele klusjes als: even een plankje zagen, ophangen. Ook lekker om met een schuurmachine alles zijdezacht af te werken. De opties worden vrijwel direct veel diverser, en, moeitelozer.
Het zwaardere werk:
Met deze aanwinsten kan je serieus gaan verbouwen. Denk daarbij aan: kasten maken, wanden maken, keukens, trappen, je kunt het zo gek niet bedenken. Daarnaast gaat alles, mits goed gebruikt, lekker profi ogen.
Belangrijk: met dit soort powertools (zo heten ze echt, dit is niet zo’n irritante “powervrouw” verwijzing), komt ook een groot stuk veiligheid kijken. Zonder goede instructie zijn ze gevaarlijk, nooit zomaar mee beginnen! Heb jij geen ouders waar je iets aan kunt vragen? Bouwwinkels of youtube zijn vanaf nu je beste vrienden!
Benieuwd naar meer (klus) info per lijstje?
Leuk! In de volgende blog, zal ik eens even spijkers met koppen slaan ;)